Jablonec nad Nisou,

Mistrovství ČR žáků a žákyň na dráze

Za chladného a deštivého počasí proběhlo v Jablonci nad Nisou mistrovství České republiky žáků a žákyň na dráze. I přes nepříznivé podmínky padla dvě národní historická maxima zásluhou Michala Rady na dvoustovce překážek a sprinterů USK Praha ve štafetě na 4×60 metrů. V jejich případě se jedná o oddílový národní rekord.  Už v rozbězích na 200 metrů překážek […]

Za chladného a deštivého počasí proběhlo v Jablonci nad Nisou mistrovství České republiky žáků a žákyň na dráze. I přes nepříznivé podmínky padla dvě národní historická maxima zásluhou Michala Rady na dvoustovce překážek a sprinterů USK Praha ve štafetě na 4×60 metrů. V jejich případě se jedná o oddílový národní rekord. 

Už v rozbězích na 200 metrů překážek byl k vidění nový národní rekord. Jeho staronovým držitelem je českobudějovický Michal Rada, jenž časem 24.60 vylepšil vlastní rekordní zápis z května tohoto roku o 31 setin. Tři roky staré historické maximum šampionátu Josefa Drahoty také z jabloneckého stadionu Střelnice pak srazil o 36 setin. Ve finále byl pak Rada ještě rychlejší, když prolétl trať v čase 24,49. Tentokrát mu ovšem foukal do zad až příliš silný vítr o hodnotě +2.4 m/s. Kromě zlata a národního rekordu v této disciplíně si odvezl domů ještě bronz z výšky za 184 centimetrů.

Jen o několik minut dříve se na dvoustovce překážek těšila ze zlaté medaile jeho sestra Nina Radová. Ta zvítězila časem 28.50. I ten byl ovšem větrný (+2.5 m/s). Už v rozběhu se ale blýskla letošním nejlepším českým výkonem 28.67. Stejně jako její bratr brala cenný kov i ve výškařském sektoru, když dělila stříbro s Nicole Krutilovou (obě 158), pozdější vítězkou koule (13.32). 

Králem hladkých sprintů byl beze sporu Filip Vojáček. Nejprve nenašel přemožitele v sobotním finále šedesátky, kde vyhrál ve vyrovnaném českém výkonu roku 7.04 a nejrychlejší byl i na stopadesátce, kde je navíc s časem 16.25 na vrcholu národních statistik této sezóny osamostatněn. Byl také členem vítězné sestavy USK Praha ve štafetě na 4×60 metrů. Společně s kolegy Hodačem, Doškářem a Koptíkem ozdobili svůj zlatý úspěch novým oddílovým národním rekordem 26.92 a po třech sezónách tak vystřídali olomoucké sprintery, kteří byli o tři setiny pomalejší. Ve stejné disciplíně dívek zaostala vítězná štafeta Třebíče časem 29.37 jen tři setiny za rekordem mistrovství Kopřivnice ze sezóny 2020.

K zajímavé situaci došlo ve finále stovky překážek dívek, kde proběhly Petra Poštůlková i Klára Vavřinová cílem shodně v čase 14.16. Ani cílová fotografie nedokázala rozluštit, která ze závodnic byla rychlejší, a tak si zlato podělily. Poštůlková pak brala ještě stříbro na dvoustovce překážek, kde v čase 28.98 nestačila pouze na Ninu Radovou. Na stovce překážek žáků byla situace mnohem jasnější. Zde s přehledem potvrdil v čase 13.02 roli favorita Adam Pecina z Hradce Králové. 

Závod dívek na 3000 metrů je v kategorii žactva novou mistrovskou disciplínou. Jeho vítězkou a autorkou ustavujícího rekordu šampionátu se stala díky času 10:24.33 Anna Václavíková z Frýdku-Místku. Stejnou trať chlapců ovládl v letošním nejlepším českém výkonu 9:14.27 Filip Toul z SK Čtyři Dvory České Budějovice. 

Hned dvěma borcům se podařilo ve finále třístovky prolomit hranici šestatřiceti vteřin. Zvítězil čáslavský Adam Pernica v letošním nejlepším výkonu 35.65. Stříbrný reprezentant oddílu Spartak Praha 4 Lukáš Mareš získal stříbro v osobáku 35.75. K tomu přidal do své medailové sbírky ještě bronz ze stopadesátky, když finišoval čase 16.98 za vítězným Filipem Vojáčkem (16.25) a stříbrným Martinem Duškem (16.93). Ve finále na 300 metrů žákyň zaběhla jediná Kristýna Hozmanová z Klatov pod čtyřicet vteřin a zaslouženě tak zvítězila v čase 39.67.

Také Kristýna Záhořová měla velmi blízko k ceněnému sprinterskému doublu. Na stopadesátce vyhrála ve větrném čase 18.47 (+2.7 m/s). Na šedesátce jí dělily od vítězství jen tisíciny, když proběhla cílem stejně jako Ella Pohunková v čase 7.79. Štěstí ovšem hrálo ve prospěch druhé jmenované, a tak se musela Záhořová spokojit se stříbrem. 

Shodnou bilanci si z Jablonce odvezli břeclavský Richard Březovič a Tereza Kothánková z Klášterce nad Ohří. Oba si odvezli jeden titul v letošním nejlepším českém výkonu (Březovič v oštěpu za 61.31 a Kothánková v disku za 39.87) a k tomu přidali bronz v koulařském kruhu (Březovič za 16.00 a Kothánková za 12.84). 

Březovičovými přemožiteli v kouli byli Jaroslav Smělý, jenž zvítězil v letošním nejlepším výkonu 16.50 a stříbrný Vilém Voříšek (16.27). Tito dva borci si pak prohodili role v disku, kde v národním maximu sezóny 56.07 vyhrál Voříšek a Smělý si pověsil na krk stříbro z 49.05.

Výsledky

Petr Jelínek, foto: ČAS – Jan Houska

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1