OSTRAVA, 18.–19. 06. 2022

MČR GIGANT 2022 OSTRAVA

ZÁPLAVA REKORDŮ PŘI SOBOTNÍM GIGANTUV průběhu sobotního programu mistrovství České republiky juniorů a dorostu v Ostravě padly tři národní rekordy. Stalo se tak zásluhou tyčkaře Ladislava Sedláčka a překážkářů Štěpána Schuberta s Matyášem Zachem. Klubový národní rekord padl ve štafetě juniorů na 4×100 metrů. V dalších čtyřech disciplínách byla překonána historická maxima šampionátu. Tyčkař Ladislav Sedláček je novým […]

ZÁPLAVA REKORDŮ PŘI SOBOTNÍM GIGANTU
V průběhu sobotního programu mistrovství České republiky juniorů a dorostu v Ostravě padly tři národní rekordy. Stalo se tak zásluhou tyčkaře Ladislava Sedláčka a překážkářů Štěpána Schuberta s Matyášem Zachem. Klubový národní rekord padl ve štafetě juniorů na 4×100 metrů. V dalších čtyřech disciplínách byla překonána historická maxima šampionátu.

Tyčkař Ladislav Sedláček je novým českých dorosteneckým rekordmanem. Reprezentant čejkovické atletiky procházel soutěží naprosto suverénně, když všechny výšky zdolal hned napoprvé. Bylo tomu tak i u hodnoty 520, čímž o celých 10 centimetrů vylepšil rekordní zápis Jana Žaluda z roku 1994. Sedmnáct let staré historické maximum šampionátu Jana Kudličky posunul o neuvěřitelných 39 centimetrů. Ladislav si už dříve zajistil účast na mistrovství Evropy do 18 let v Jeruzalémě. V Ostravě se mu podařilo ovšem kvalifikovat i na juniorský světový šampionát v Cali.

Všechna čtyři finále krátkých překážkových sprintů byla plná skvělých výkonů. Nejvíce vyčnívá počin vítěze juniorské kategorie Štěpána Schuberta. Svěřenec Dany Jandové totiž vylepšil vlastní národní rekord z nedávného Memoriálu Josefa Odložila o dalších 12 setin na velmi kvalitních 13.40. Svůj rekord šampionátu z minulého roku pak srazil o 38 setin a směrem k MSJ v Cali může pomýšlet hodně vysoko. Spokojen byl také stříbrný Šimon Weiser, jenž se novým osobákem 13.61 dorovnal v národních historických tabulkách na druhého Martina Mazáče. Pro bronz si dosprintoval Štěpán Štefko, jenž dělí s výkonem 13.85 sedmou příčku stejné statistiky. Zároveň je také třetím borcem, kterému se podařilo vyhovět nominačním požadavkům pro MSJ. Bohužel pro něj, v Cali mohou z každé země startovat pouze dva závodníci.

Na stodesítce překážek dorostenců se blýskl hlavní favorit této disciplíny Matyáš Zach, jenž prolétl rovinku s ploty v čase 13.51, což je o desetinu rychleji, než to zvládl před rokem v Kladně Tomáš Dvořák. Dva roky starý rekord mistrovství Štěpána Schuberta vylepšil Zach o jedenáct setin.

Finálovému závodu stovky překážek juniorek jasně dominovala Ester Bendová, která dokonce útočila na sedmatřicet let starý národní rekord Jany Petříkové. Na ten ztratila s novým osobákem 13.47 jedinou setinu. Rekord šampionátu Terezy Eleny Šínové z roku 2019 jí však neodolal. Ester ho srazila o sedm setin. 

Plzeňská dorostenka Viktorie Jánská získala v průběhu sobotního programu hned dvě individuální zlaté medaile. Ve sprintu na 100 metrů překážek zvítězila v novém osobáku 13.65, kterým se dostala na dělenou desátou příčku národních historických tabulek. Výrazné vylepšení kariérního maxima na 13.67 pak vyneslo stříbro Kláře Zbožínkové. Obě závodnice také splnily limit pro dorostenecký evropský šampionát. Jánská ještě předtím nenašla přemožitelku ani v dálkařském sektoru, kde vyhrála za 579 centimetrů. 

Také na hladké stovce padly dva rekordy mistrovství a postaraly se o ně výhradně zástupkyně něžného pohlaví. V kategorii juniorek suverénním způsobem potvrdila roli favoritky Eva Kubíčková. Svým soupeřkám nedala ani tu nejmenší šanci a cílem proběhla v novém osobáku 11.52. Z patnáct let starého historického maxima šampionátu Kateřiny Čechové ukrojila rovné dvě desetiny a na národní juniorský rekord Hany Benešové jí momentálně schází sedm setin. Další obsazení stupňů vítězů obstaraly v osobních rekordech Eliška Elfmarková (11.82) a Tereza Lamačová (11.85)

Mezi dorostenkami je novou autorkou rekordu mistrovství Ester Parohová. Ta vybojovala mistrovský titul v čase 11.77, čímž o tři setiny vylepšila dosavadní maximum Veroniky Paličkové ze sezóny 2013. Tento výkon pro ni navíc znamená posun na čtvrté místo národních historických tabulek. Další dvě medailistky Tatiana Kaplanová (11.85) a Terezie Táborská (11.88) splnily limit na ME do 18 let. V této disciplíně už letos vyhověly nominačním požadavkům pro tuto akci čtyři závodnice, přičemž v individuální disciplíně budou moci startovat jen dvě.

Těsný doběh finále stovky juniorů vyšel nejlépe Adamu Raškovi za 10.66 před Filipem Jarolímkem (10.69) a Janem Václavem Ondráčkem (10.70). Mezi dorostenci si zlato pověsil na krk Jiří Synek za 10.88. Pod jedenáct vteřin stlačili své časy také stříbrný Jan Šulc (10.91) a bronzový Jonáš Fleisig (10.92).

Karolína Jarošová dosáhla v závodě dorostenek na 2000 metrů překážek výrazného vylepšení osobního rekordu až na 6:48.30, čímž téměř o deset vteřin posunula hodnotu rekordu šampionátu Veroniky Hynkové. Zároveň se také stala čtvrtou nejrychlejší dorostenkou historie na této distanci a splnila limit na mistrovství Evropy do 18 let.

Rekord šampionátu a také český klubový národní rekord ve štafetě na 4×100 metrů juniorů zdolaly všechny tři medailové štafety. Čerstvými držiteli nového zápisu jsou sprinteři ze Slavie Praha, kteří si s tratí poradili v čase 41.20 a dva roky staré maximum Kolína vylepšili o půl vteřiny. Právě sestava Kolína byla stříbrná za 41.31 a na bronzový stupínek vystoupali reprezentanti AK Škoda Plzeň (41.38). 

Oštěpařce Magdaléně Hellmayerové unikl na vrhačském mítinku v Polsku jen těsně limit na evropský dorostenecký šampionát. V Ostravě už se konečně dočkala, když dokázala pokořit požadovaných 51 metrů, když si vyházela titul za 51.13 a může se tak těšit do Jeruzaléma. 

Tadeáš Plaček se už v rozběhu na 400 metrů pokusil zaútočit na juniorský rekord mistrovství Petra Vaňka. Výkon 46.88 mu sice zatím odolal, ovšem časem 47.04 za ním příliš nezaostal a v zítřejším finále bude mít další šanci.

Výsledky 

Petr Jelínek, foto: ČAS – Jan Houska

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1