RYCHLÉ SPRINTY A TŘI REKORDY ŠAMPIONÁTU – GIGANT 2022

Druhým soutěžním dnem vyvrcholilo v ostravské hale mistrovství České republiky juniorů a dorostu. Trojskokanka Tereza Vlková, koulařka Katrin Brzyszkowská a štafeta juniorů Plzně překonali rekordy mistrovství. Velmi rychlé časy nabídly sprinty na 200 a 400 metrů. Už včerejší rozběhy na 400 metrů naznačovaly, že se můžeme v nedělních finálových závodech těšit na parádní výkony. V kategorii juniorů potvrdil […]

Druhým soutěžním dnem vyvrcholilo v ostravské hale mistrovství České republiky juniorů a dorostu. Trojskokanka Tereza Vlková, koulařka Katrin Brzyszkowská a štafeta juniorů Plzně překonali rekordy mistrovství. Velmi rychlé časy nabídly sprinty na 200 a 400 metrů.

Už včerejší rozběhy na 400 metrů naznačovaly, že se můžeme v nedělních finálových závodech těšit na parádní výkony. V kategorii juniorů potvrdil roli favorita Tadeáš Plaček. Finalista loňského evropského šampionátu do 20 let v Tallinnu si opět posunul hodnotu kariérního maxima o dalších 38 setin na 47.09 a dostal se na druhé místo národních juniorských historických tabulek. Z českých čtvrtkařů letos běželi rychleji pouze Patrik Šorm a Pavel Maslák. Stejného výkonu pak dosáhl ještě Vít Müller. Na výsost spokojen jistě odjede z Ostravy také stříbrný Michal Haidelmeier. Ten si sice svůj včerejší velký osobák 47.63 nevylepšil, nicméně přesto je jeho finálový čas 47.85 druhým nejhodnotnějším kariérním výkonem.

Také vítězka mistrovské čtvrtky dorostenek Lurdes Gloria Manuelová naznačila své možnosti už ve včerejším rozběhu a nedělní finále jasně ovládla v čase 54.94, čímž se stala po Barboře Malíkové a Zdeňce Seidlové teprve třetí dorostenkou, která v hale zaběhla čtvrtku pod 55 vteřin. Ve stejné kategorii chlapců zvítězil Jakub Dudycha za 49.54. Mezi juniorkami se radovala z titulu domácí Anna Cagašová v čase 55.59.

Ostravským příznivcům jistě udělala radost také koulařka Katrin Brzyszkowská, která si vrhla nový osobák 15.40, což znamenalo vylepšení vůbec nejstaršího rekordu šampionátu v kategorii juniorek. Ten doposud držela od roku 1990 výkonem 15.35 Dagmar Pešáková. Brzyszkowská se vyhoupla již na čtvrtou pozici českých historických tabulek do 20 let. Navíc zaznamenala letošní nejlepší český výkon mezi dospělými. Závod juniorů vyhrál plzeňský Tomáš Procházka, jenž jako jediný poslal své náčiní za 17 metrů, a to na 17.06.

Rekord mistrovství neodolal ani v trojskoku juniorek. Kladenská Tereza Vlková loni vylepšila dorostenecké historické maximum šampionátu a nyní ji patří i to o věkovou kategorii výše. Zasloužila se o to svým vítězným výkonem 12.98, čímž vylepšila rekordní zápis Emmy Maštalířové z roku 2019 o 23 centimetrů a na juniorský národní rekord Evy Doležalové ze sezóny 1998 ztratila jen sedm centimetrů. Vlková tak po dálce získala i druhé zlato v horizontálních skocích. Také trojskokanské stříbro brala stejná závodnice, jako tomu bylo v dálce, a to Tereza Sklenářová, která doskákala na 12.43. Dorostenecké trojskokanské tituly získali Metoděj Holzer (13.43) a Adéla Sochorová (12.19).

Obě chlapecká dvoustovkařská zlata putují do pražského Edenu. Mezi dorostenci dosáhl skvělého času 21.71 Jan Šulc ze Slavie Praha. Tímto výkonem se stal druhým nejrychlejším dorostencem historie na halové dvoustovce. Pod 22 vteřin se dostal ještě stříbrný Matyáš Zach (21.94), pro něhož se jednalo už o třetí individuální medaili na mistrovství. Mezi juniory byl nejrychlejší Šulcův oddílový kolega Josef Drahota, když si pověsil na krk zlato za čas 21.54, který ho řadí na dělené osmé místo historických statistik kategorie do 20 let. 

Stejná pozice v historických tabulkách patří po ostravském šampionátu také vítězce dvoustovky juniorek Tereze Lamačové, která si s tratí poradila v čase 24.12 a k bronzu z šedesátky přidala kov nejcennější. Stříbro brala vítězka šedesátky překážek Ester Bendová za 24.36. Úspěšný sprinterský double pak dokonala dorostenka Adéla Tkáčová. Ta v sobotu nenašla přemožitelku na šedesátce a stejně tomu bylo i na dvoustovce, kde kralovala v dalším osobáku 24.30, což pro ni v historických dorosteneckých tabulkách znamená posun na sedmou pozici.

Poslední rekord mistrovství padl v závěrečné disciplíně, tedy štafetě na 4×200 metrů. Postarala se o něj sestava plzeňských juniorů. Čtveřice Míka, Peterka, Flesig a Haidelmeier brala zlato v čase 1:28.24 a překonala tak čtyři roky staré maximum sprinterů z Českých Budějovic o 25 setin. Dorostenecký štatetový titul ziskali borci z Ostravy Poruby (1:32.87). Mezi juniorkami byly nejrychlejší reprezentantky AC TEPO Kladno za 1:41.34 a dorostenkám kralovala děvčata z Kopřivnice (1:40.88). 

Za vládce běžeckých disciplín se dají považovat Iva Gieselová a Tomáš Habarta. Oba totiž v neděli navázali na vítězství ze sobotní trojky dalšími primáty, a to na patnáctistovce. Gieselová vyhrála v čase 4:37.85 a Habarta zvítězil za 3:57.68. V kategorii dorostu vystoupali na nejvyšší stupínek Kateřina Brdičková (4:46.13) a Jáchym Červinka (4:08.30). 

Napínavý duel byl k vidění ve výšce juniorů. Tomáš Jelínek i Jiří Adamec totiž shodně zdolali 208 centimetrů. Prvnímu jmenovanému se to ovšem podařilo hned napoprvé, a proto se radoval z titulu on. Dorostenecké zlato si vyskákal Matyáš Čudlý za 196 centimetrů. V tyči juniorů byl nejúspěšnější Mario Hajzler (487). 

Vítězi juniorských osmistovek jsou Štěpán Trávníček (1:56.22) a Hana Borová (2:13.27). Dorostenecké půlky vyhráli František Malina (1:57.41) a Tereza Fusková (2:13.55). 

Výsledky

Petr Jelínek

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1