Ostrava,

HALOVÝ GIGANT 2022 Ostrava

Ostravská hala hostí mistrovství České republiky juniorů a dorostu. V průběhu prvního soutěžního dne padl jeden národní rekord zásluhou překážkáře Štěpána Schuberta a byla překonána další dvě historická maxima šampionátu sprinterkou Evou Kubíčkovou a koulařkou Martinou Mazurovou. Vrcholem šedesátky překážek bylo jednoznačně finále juniorů. Vítězný Štěpán Schubert v něm totiž kraloval v novém národním rekordu 7.79. O jednu […]

Ostravská hala hostí mistrovství České republiky juniorů a dorostu. V průběhu prvního soutěžního dne padl jeden národní rekord zásluhou překážkáře Štěpána Schuberta a byla překonána další dvě historická maxima šampionátu sprinterkou Evou Kubíčkovou a koulařkou Martinou Mazurovou.

Vrcholem šedesátky překážek bylo jednoznačně finále juniorů. Vítězný Štěpán Schubert v něm totiž kraloval v novém národním rekordu 7.79. O jednu setinu tak překonal sedm let starý výkon Davida Sklenáře. Stříbrný Šimon Weiser si díky dalšímu vylepšení osobního rekordu na 7.84 pojistil pozici osmého nejrychlejšího juniora historie této disciplíny. Pod osm vteřin se dostal také bronzový Matyáš Vaněk (7.97). 

Mezi dorostenci jako jediný stlačil čas pod tuto hranici favorizovaný Matyáš Zach, který potvrdil papírové předpoklady a bral titul za 7.93. V kategorii juniorek jasně zvítězila Ester Bendová v čase 8.49 a finále dorostenek patřilo Kláře Zbožínkové, která si s tratí poradila za 8.54.

Pouhou setinu za národním rekordem Hany Benešové z roku 1994 zaostala časem 7.37 olomoucká Eva Kubíčková. Zároveň ovšem také o devět setin vylepšila osmadvacet let staré historické maximum mistrovství stejné závodnice. Pro další medaile si dosprintovaly Karolína Maňasová (7.54) a Tereza Lamačová (7.58). Ve finále juniorů byl nejrychlejší Filip Jarolímek v čase 6.80 před Ondřejem Veselým (6.89) a Adamem Raškou (6.99). 

K překvapení došlo v mistrovském závodě dorostenců, kde vyhrál v novém osobáku 6.94 Petr Labuť před hlavním favoritem Matyášem Zachem, jenž bral po překážkářském zlatu svůj druhý cenný kov na tomto šampionátu za výkon 6.97. Mezi dorostenkami putuje titul do Kopřivnice zásluhou Adély Tkáčové (7.63).

Nový rekord mistrovství v kouli dorostenek obstarala Martina Mazurová. Olomoucká vrhačka jasně dominovala, když by vyhrála každým ze svých měřených pokusů. Ten nejdelší byl ze třetí série a měřil 16.51, čímž Mazurová překonala dva roky starý rekordní zápis Katrin Brzyszkowské o 14 centimetrů. O její suverenitě hovoří i to, že nejbližším soupeřce nadělila téměř dva a půl metru. Stejnou kategorii chlapců ovládl velmi suverénním způsobem Marek Hrubý ze Slavkova u Brna, jenž nenašel přemožitele za 17.21.

V soutěži dálkařek juniorek rozhodovaly o vítězce až druhé nejhodnostnější pokusy. Kladenská Tereza Vlková i domácí Tereza Sklenářová totiž shodně dolétly 592 centimetrů. Druhý nejdelší pokus Vlkové pak měřil 590, zatímco u Sklenářové to bylo 588, a to rozhodlo ve prospěch první jmenované. Výkonu 588 centimetrů dosáhla i bronzová Natálie Olivová. Ač absolvoval vítěz dálkařského klání juniorů David Jodl pouhé dva pokusy, stačilo mu to na zisk zlaté medaile. Hned v úvodní sérii zaznamenal 729 a žádný z jeho soupeřů už se před něj nedostal. Nejblíže mu byl stříbrný Petr Svoboda s osobákem 727. 

V napínavé koncovce závodu dorostenců se nejlépe zadařilo Petru Meindlschmidovi, když si zajistil titul za 711 centimetrů. David Křivan si pověsil na krk stříbro díky skoku na 710 a třetí byl Jiří Mičke za 702 centimetrů. Mezi dorostenkami vystoupala na nejvyšší stupínek Klára Zbožínková za 589 centimetrů. 

Tyčkařský sektor byl v permanenci v podstatě v průběhu celého sobotního programu. Vítězka závodu juniorek Lucie Dvořáková se poprvé v kariéře dostala přes čtyři metry a úspěšným skokem na 401 centimetrech se zařadila na sedmé místo historických tabulek kategorie do 20 let. Mezi dorostenkami obhájila titul z loňska Viktorie Ondrová za 356 centimetrů. Ve stejné kategorii chlapců zvítězil Ladislav Sedláček, jenž se blýskl osobním maximem 486 centimetrů a dostal se na čtvrtou příčku historických dorosteneckých tabulek. Jedná se o nejlepší dorostenecký tyčkařský počin od roku 2005. 

Nejdelší běžeckou distancí mistrovství je závod na 3000 metrů. Juniorské tituly v něm brali Tomáš Habarta (8:47.88) a Iva Gieselová (10:00.17). Dorostenecká zlata náleží Janu Škrabanovi (8:53.60) a Kristýně Dvořákové (10:36.05). 

Výčet medailových disciplín zakončujeme v těch technických. Ve výšce dorostenek zvítězila Kateřina Černocká za 173 centimetrů. Juniorská šampionka Simona Ručová zvládla o centimetr méně. V trojskoku dorostenců se jediný Petr Halátek dostal přes 15 metrů a za výkon 15.11 bere zaslouženě zlato. 

Pro zítřejší program slibují velmi zajímavou podívanou závody na 400 metrů. Už v sobotních rozbězích totiž padaly velmi kvalitní časy. Tadeáš Plaček se svým novým osobním rekordem 47.47 posunul na druhé místo historických tabulek mezi juniory. Obrovským překvapením pak byl výkon plzeňského Michala Haidelmeiera, jenž si zaběhl velký osobák 47.63 a je čtvrtým nejrychlejším juniorem historie na halové čtvrtce. 

Na stejné trati dorostenek se blýskla táborská Lurdes Gloria Manuelová. Výkonem 55.89 se stala teprve sedmou českou dorostenkou, která zvládla halový závod na 400 metrů pod 56 vteřin.

Výsledky

Petr Jelínek, foto: ČAS – Tomáš Edlman

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1