MČR ŽACTVO Mladá Boleslav 2021

Mladá Boleslav hostila o víkendu mistrovství České republiky žáků a žákyň na dráze. Matyáš Zach na stovce překážek a Barbora Bystřičanová na trati 1500 metrů překážek ozdobili své triumfy novými národními rekordy této kategorie. V dalších třech disciplínách padla historická maxima šampionátu.  Vskutku nabitý sobotní program měl Matyáš Zach. Reprezentant oddílu Atletika Poruba o sobě dal […]

Mladá Boleslav hostila o víkendu mistrovství České republiky žáků a žákyň na dráze. Matyáš Zach na stovce překážek a Barbora Bystřičanová na trati 1500 metrů překážek ozdobili své triumfy novými národními rekordy této kategorie. V dalších třech disciplínách padla historická maxima šampionátu. 

Vskutku nabitý sobotní program měl Matyáš Zach. Reprezentant oddílu Atletika Poruba o sobě dal výrazně vědět již v průběhu letošní sezóny, když zaběhl v Brně na stovce překážek nový žákovský národní rekord 12.63. Ten se mu v Mladé Boleslavi podařilo ještě o něco srazit. V boji o medaile jasně dominoval v čase 12.60. O pouhých 25 minut později pak zaklekl do bloků finále šedesátky. Ani zde nenašel přemožitele, když triumfoval v letošním nejlepším českém výkonu této kategorie 7.01.

MCR_druzstev_Breclav

Barbora Bystřičanová z Frýdku-Místku vstupovala do závodu na 1500 metrů překážek jako obhájkyně titulu a držitelka rekordu mistrovství. Zlato z minulého roku s přehledem obhájila, a navíc se mohla radovat z posunutí národního rekordu, který má nyní díky ní hodnotu 5:00.86. Bystřičanová již v průběhu sezóny jednou zaběhla ještě lepší čas, ale její výkon z třineckého závodu nemohl být uznán, jelikož rozhodčí nechali startovat závodnice ze špatné čáry. Nyní však už bylo vše v pořádku, a tak mohla Barbora odjíždět domů maximálně spokojena. Ve stejné disciplíně hochů zvítězil v novém historickém maximu mistrovství 4:23.77 Václav Vorálek. Reprezentant jihlavské atletiky posunul hodnotu dosavadního rekordu Michala Hanyka o 99 setin. 

Ještě v dalších dvou disciplínách dívek se měnila hodnota rekordu šampionátu. O ten první se postarala kladivářka Zuzana Štejfová. Mistrovský titul si zajistila hodem na 53.60, což je o 85 centimetrů dále, než to zvládla v roce 2005 Monika Plachá. O něco novější byl rekord mistrovství na osmistovce, kde ho měla od roku 2017 v držení časem 2:13.19 Pavla Štoudková. I to je však minulost. O tento primát ji připravila vítězka letošního mistrovství Adéla Holubová, která vyhrála za 2:12.68. Mezi chlapci se na této trati dostal pouze jediný borec pod dvě minuty, a tím byl vítězný Vojtěch Turek (1:59.44).

MCR_druzstev_Breclav

Hned dvě skokanské disciplíny opanoval uherskohradišťský Petr Meindlschmid. Ve výškařském sektoru se jako jediný úspěšně přenesl přes 191 centimetrů. V dálce pak zaznamenal také nejhodnotnější výkon z celého startovního pole, když dolétl na 688 centimetrů. 

Dvě individuální zlata vybojovala také sprinterka Nikola Musilová z Nové Včelnice. Na šedesátce zvítězila časem 7.69 o dvě setiny před Terezií Táborskou z SK Jeseniova (7.71). Třetí byla Tereza Záhořová ze Stříbra (7.73). Ta si o jednu příčku polepšila na stopadesátce, kde brala stříbro za 18.82. I zde byla nejrychlejší Musilová, a to v čase 18.39. 

Také stříbrná z šedesátky Terezie Táborská se dočkala i zlata. Svůj primát na třístovce navíc ozdobila velmi pěkným časem 39.55. Mezi chlapci si doprintoval pro jasné vítězství Mikuláš Dreisig za 35.32.  

MCR_druzstev_Breclav

Výsledky

Petr Jelínek

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1