Praha - Stromovka,

MČR žactva hala 2020

O víkendu 29. února a 1. března se v pražské hale Otakara Jandery konalo mistrovství České republiky žactva. V jeho průběhu padly čtyři rekordy šampionátu, které obstarali tyčkaři Jan Krček a Viktorie Ondrová, sprinter Petr Horáček a štafeta dívek na 4×200 metrů z AK Škoda Plzeň. Hned úvodní disciplína dvoudenního programu přinesla první rekord šampionátu. V tyčkařském sektoru se o něj […]

O víkendu 29. února a 1. března se v pražské hale Otakara Jandery konalo mistrovství České republiky žactva. V jeho průběhu padly čtyři rekordy šampionátu, které obstarali tyčkaři Jan Krček a Viktorie Ondrová, sprinter Petr Horáček a štafeta dívek na 4×200 metrů z AK Škoda Plzeň.

Hned úvodní disciplína dvoudenního programu přinesla první rekord šampionátu. V tyčkařském sektoru se o něj postaral Jan Krček, když úspěšně zdolal laťku ve výšce 421 centimetrů a překonal tak dosavadní maximum Adama Ptáčka z roku 1995 o celých šestnáct centimetrů. Opavská atletika se mohla radovat také ze zisku stříbra zásluhou Krčkova oddílového kolegy Jakuba Vajdy, který zapsal 390 centimetrů. Třetí byl Martin Buchta ze Staré Boleslavi (380).

Také v tyči dívek se měnila hodnota historického maxima mistrovství. Jeho novou autorkou je Viktorie Ondrová z Olympu Praha. Dívka, která před několika týdny překonala i český žákovský rekord, mistrovské soutěži jasně dominovala výkonem 366 centimetrů a k rekordnímu zápisu Terezy Janíkové z roku 2017 přidala jedenáct centimetrů. Na stupně vítězů ji doprovodily Hristiana Atanasová z Liazu Jablonec za 320 a Adéla Solárová z Dukly Praha (310).

Ve sprinterských disciplínách byl mezi chlapci nejvíce vidět Petr Horáček z Univerzity Brno. V sobotu nejprve opanoval šedesátku v čase 7.19. V dalším pořadí ho následovali Martin Martečík z Moravské Slavie Brno (7.30) a Filip Svoboda z Nové Včelnice (7.30). Druhý den pak dokonal sprinterský double na stopadesátce, kde navíc svůj triumf ozdobil dvojnásobným zlepšením rekordu šampionátu. Už v rozběhu si s tratí poradil v čase 16.95, čímž vylepšil rekord Tomáš Dvořáka z loňského roku o 18 setin. Ve finále pak čerstvý rekordní zápis ještě srazil na 16.80 a bral druhé zlato. Na stříbrný stupínek vystoupal Petr Labuť z Olympu Praha (17.24) a bronz vybojoval kolínský Jiří Synek (17.28).

Poslední rekord mistrovství byl k vidění v závěrečných štafetách na 4×200 metrů. Mezi žákyněmi se dostaly do čela této statistiky vítězné sprinterky ze Škody Plzeň. Sestava Jindrová, Dzurová, Jánská a Böhmová proběhla cílem za 1:42.82 a loňský výkon Poruby srazila o 1.01 sekundy. Mezi chlapci se ze zlata radovali atleti z Moravské Slavie Brno v čase 1:36.47.

Další výraznou sprinterskou osobností byla Veronika Jakusidisová. Také atletka z Blanska kralovala oběma nejkratším sprintům. Na šedesátce nenašla přemožitelku, když prolétla rovinku za 7.72 před Adélou Tkáčovou z Kopřivnice (7.78) a Sárou Pavlidu z Velkého Meziříčí (7.82). Na stopadesátce udržela těsné prvenství v čase 18.35 před stříbrnou Barborou Křížovou (18.39).

Ke dvěma individuálním zlatým medailím neměl daleko ani jablonecký Roman Kadavý. Soutěž dálkařů ovládl, když dolétl na 647 centimetrů. Nejbližším soupeřem mu byl stříbrný Šimon Pekař z Uherského Hradiště (638). Na šedesátce překážek mu pak ke zlatu chyběly pouze dvě setiny, když proběhl cílem za 8.28. Rychlejší byli Matyáš Zach z Ostravy Poruby (8.26) a brněnský David Kolář (8.27).

Rozhovory

???? ???? ????

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1