Ostrava,

MČR GIGANT HALA 2020

Letošní GIGANT (Mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek) ozdobilo několik rekordů. Hned úvodní den mistrovství České republiky juniorů a dorostu nabídl jeden dorostenecký národní rekord v podání Adély Novotné a další tři historická maxima šampionátu zásluhou Terezy Eleny Šínové, Katrin Brzyszkowské a Štěpána Schuberta. Jen několik dní poté, co jablonecká sprinterka Adéla Novotná vylepšila […]

Letošní GIGANT (Mistrovství České republiky juniorů, juniorek, dorostenců a dorostenek) ozdobilo několik rekordů.

Hned úvodní den mistrovství České republiky juniorů a dorostu nabídl jeden dorostenecký národní rekord v podání Adély Novotné a další tři historická maxima šampionátu zásluhou Terezy Eleny Šínové, Katrin Brzyszkowské a Štěpána Schuberta.

Jen několik dní poté, co jablonecká sprinterka Adéla Novotná vylepšila dorostenecký národní rekord na dvoustovce, dokázala v rámci halového mistrovství ČR totéž i na šedesátce, když suverénním způsobem ovládla finálový závod v čase 7.40, čímž dosavadní historické maximum Veroniky Paličkové z roku 2013 srazila o šest setin.

Nový rekord šampionátu padl na šedesátce překážek dorostenců. Jeho novým držitelem je Štěpán Schubert z Liazu Jablonec. Ten proběhl rovinku s ploty za 7.85 a dosavadní rekordní zápis Lukáše Patery, Jiřího Pechara a Davida Sklenáře vylepšil o dvě setiny. Zároveň se zařadil na druhé místo našich historických dorosteneckých tabulek v této disciplíně. Na národní rekord Jiřího Pechara ztratil čtyři setiny. Ve stejné kategorii dívek se radovala Eva Kubíčková, která tak získala v průběhu mistrovské soboty dva cenné kovy.

Také dálkařský sektor nabídl velmi kvalitní výkony. V kategorii juniorek dokonce neodolalo historické maximum mistrovství. Pokořila ho vítězná Tereza Elena Šínová, když dolétla na 627 centimetrů a o pět centimetrů tak překonala výkon Evy Kuchtové z roku 1983. Šínová tak překonala vůbec nejstarší rekord šampionátu v kategorii juniorek. Zařadila se také na páté místo historických halových tabulek této kategorie.

Další rekord šampionátu přidala vítkovická koulařka Katrin Brzyszkowská, která jasně dominovala soutěži dorostenek, když své náčiní poslala do vzdálenosti 16.37 a o čtyři centimetry tak překonala dosavadní letitý rekordní zápis Petry Juráškové ze sezóny 1990. V podání Brzyszkowské se jednalo o nejdelší koulařský pokus s tříkilovým náčiním v kategorii dorostenek právě od tohoto roku.

Vrchol druhého dne Gigantu obstaral brněnský čtvrtkař Tadeáš Plaček. Ten jednoznačně potvrdil roli hlavního favorita finálového závodu na 400 metrů dorostenců, když nedal svým soupeřům ani tu nejmenší šanci a cílem proběhl vítězně v novém dorosteneckém halovém národním rekordu 47.90. Z vlastního několik dní starého maxima ukrojil dalších 49 setin a poprvé v kariéře se mu podařilo stlačit svůj čas pod 48 vteřin. Zároveň se stal také novým držitelem rekordu šampionátu, který dosud patřil Pavlu Maslákovi, jehož výkon Plaček vylepšil o 89 setin.

Barbora Šplechtnová sice přišla o rekord mistrovství v kategorii dorostenek, ale zato se stala novou držitelkou historického maxima šampionátu mezi juniorkami. V Ostravě totiž jeden okruh uběhla vítězně v čase 23.87 a z loňského rekordního zápisu Nikolety Jíchové a Lindy Hettlerové ubrala 21 setin. 

Poslední rekord mistroství padl v závěrečných štafetách na 4×200 metrů. Stalo se tak v kategorii juniorek, kde zvítězily sprinterky z AK Škoda Plzeň v čase 1:39.24 a loňské maximum reprezentantek USK Praha vylepšily o 63 setin. Mezi chlapci brali tituly junioři ze Slavie Praha (1:30.17) a dorostenci z Univerzity Brno (1:30.79).

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1