Kolín,

MČR žactva 2019

Ve dnech 20. – 22. září proběhlo v Kolíně mistrovství České republiky žaků a žákyň na dráze. V jeho průběhu byla překonána čtyři historická maxima tohoto šampionátu. Vůbec první rekord mistrovství padl hned úvodní soutěžní den v tyčkařském sektoru, kde se ze zisku titulu radovala vítkovická Niki Joannidu, která se jako jediná úspěšně přenesla přes 370 centimetrů, čímž překonala […]

Ve dnech 20. – 22. září proběhlo v Kolíně mistrovství České republiky žaků a žákyň na dráze. V jeho průběhu byla překonána čtyři historická maxima tohoto šampionátu.

Vůbec první rekord mistrovství padl hned úvodní soutěžní den v tyčkařském sektoru, kde se ze zisku titulu radovala vítkovická Niki Joannidu, která se jako jediná úspěšně přenesla přes 370 centimetrů, čímž překonala dosavadní rekord šampionátu Terezy Janíkové z roku 2016 o čtyři centimetry. Stříbro si vyskákala čerstvá národní rekordmanka Veronika Štemberová z Kladna. Tuto medaili si zasloužila výkonem 360 centimetrů. Bronz putuje do Berouna zásluhou Natálie Krubové (350).

Vylepšení rekordu mistrovství se dalo očekávat také na stovce překážek žáků. Však kladenský Tomáš Dvořák letos výrazně posunul i hodnotu žákovského národního rekordu. V Kolíně jasně potvrdil roli favorita a dominoval. Historické maximum šampionátu překonal již v rozběhu, kde zaznamenal 12.89 a dva roky starý rekord Tomáše Oberndorfera srazil o 29 setin. V následném finále pak dominoval za 12.90. Své druhé překážkářské zlato získal na dvojnásobné trati s ploty. Ani zde svým soupeřů nedal nejmenší šanci a jasně zvítězil za 25.71.

Parádní kvalitu měl finálový závod na 800 metrů chlapců. V něm byl nejrychlejší Jiří Pavel Češka. Reprezentant Spartaku Praha 4 navíc ozdobil svůj triumf novým rekordem mistrovství 1:57.39. Předešlý rekordní zápis Vojtěcha Mlynáře z roku 2013 vylepšil o více než vteřinu. Pod dvě minuty stlačili svůj čas i stříbrný Denis Sulejmani z USK Praha (1:58.51) a bronzový Filip Červenka z Vítkovic (1:59.76).

Čtvrtým rekordmanem mistrovství se stal opavský dálkař Pavel Halátek, jenž dolétl na rovných 7 metrů, což mu vyneslo nejcennější kov, a navíc překonal o 14 centimetrů dosavadní rekord Tomáš Kratochvíla z roku 2017. To však nebylo z jeho strany vše. V neděli navíc ovládl v čase 16.90 finále závodu na 150 metrů.

Sprinterský double vybojovala pro barvy AK Tišnov Hana Blažková. Ta nejprve zvítězila na šedesátce v čase 7.73 a následně nenašla přemožitelku ani na stopadesátce, kde kralovala za 18.75. Dvě individuální zlata si z Kolína odvezl také Jakub Šafář z Turnova. Jeho doménou je skok o tyči, ve kterém je čerstvým národním rekordmanem své kategorie a jasné vládl také na MČR výkonem 450 centimetrů. Ještě předtím však zlato v dramatické výškařské bitvě, kdy on i jeho dva soupeři Tomáš Neufuss a Adam Havlíček zdolali shodně 190 centimetrů. Šafářovi přisoudil mistrovský titul nejlepší zápis.

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1