Ostrava,

MČR GIGANT 2020

Takřka dvojciferný počet rekordů šampionátu, z toho dva národní zásluhou kladiváře Jana Doležálka a překážkáře Štěpána Schuberta a jeden oddílový štafety dorostenců z Jablonce, taková je bilance soboty na mistrovství ČR juniorů a dorostu na Městském stadionu ve Vítkovicích. Sprinterka Eva Kubíčková a skokanka Linda Suchá získaly dva individuální tituly, Suchá pak přidala ještě jeden se štafetou. […]

Takřka dvojciferný počet rekordů šampionátu, z toho dva národní zásluhou kladiváře Jana Doležálka a překážkáře Štěpána Schuberta a jeden oddílový štafety dorostenců z Jablonce, taková je bilance soboty na mistrovství ČR juniorů a dorostu na Městském stadionu ve Vítkovicích. Sprinterka Eva Kubíčková a skokanka Linda Suchá získaly dva individuální tituly, Suchá pak přidala ještě jeden se štafetou.

Národním rekordem ozdobil první den šampionátu padl juniorský kladivář Jan Doležálek. Svěřenec Ivy Tlapákové z Hvězdy Pardubice překonal jen týden starý vlastní výkon z Nového Města nad Metují o tři čtvrtě metru. Nově se do statistik zapíše jeho výkon z druhé série 76.38 m, dosavadní rekord MČR Pavla Bukvice z roku 2006 (68.89) překonal Doležálek svými čtyřmi měřenými pokusy, které všechny letěly za 74 metrů.

Národní rekord byl k vidění v krátkých překážkových sprintech i mezi dorostenci. Duel o prvenství zde vyzněl pro Štěpána Schuberta z jabloneckého LIAZu v čase 13.62.

Výraznou postavou prvního dne byla dorostenka Eva Kubíčková. Sprinterka AK Olomouc bez potíží postoupila do finále obou stovek. V medailových bitvách nejprve ovládla překážkových 100 m, navíc v rekordu šampionátu 13.40, dosavadní čas Nikoly Bendové předčila o 17 setin.

Juniorská skokanka Linda Suchá ze Škody Plzeň byla další, kdo získal v sobotu dva tituly. Nejprve ovládla dálku, byť měla potíže a v třetí sérii se zachraňovala o účast v soutěži. Už 606 cm by jí stačilo k triumfu, ale svěřenkyně Jakuba Ryby hned vzápětí přidala na 623, čímž o centimetr překonala rekord mistrovství, jenž od roku 1997 držela Martina Žabková. Suchá pak bez větších problému ovládla trojskok, kde se na čtyři cm přiblížila k 13 metrům.

Nejlepší časy v historii šampionátu padl na stýplu dorostu na 2000 m. Tomáš Habarta z Uherského Hradiště proměnil i svůj třináctý venkovní start ve vítězství, časem 5:51.93 překonal o dvě vteřiny výkon Filipa Sasínka z roku 2013.

Ze sprinterských štafetách se urodily další dva rekordy MČR. O jeden se postarala kolínská sestava juniorů Holub, Soukal, Šámal, Řehák časem 41.70. O druhý pak dorostenci Papoušek, Osoba, Princ, Schubert z LIAZu Jablonec, kteří po výkonu 42.50 uspěli ve vyrovnané bitvě s Plzní (42.60) a Olomoucí (42.79). Čas jabloneckých sprinterů je navíc oddílovým rekordem.

Senzační výkon podala na půlce juniorek Barbora Malíková, žádné taktizování, podobně jako před dvěma lety stylem start-cíl v ostrém tempu. Svěřenkyně Jany Gellnerové ze Sokola Opava první okruh proběhla za 1:00.90, na šestistovce byla za 1:31.57 a cílem proběhla bez větší známky únavy za 2:03.14. Tím vymazala ze statistik nejen rekord šampionátu (o tři a půl vteřiny), jenž od roku 2006 držela Tereza Čapková, ale o 7 setin také o dalších 12 let starší absolutní juniorský rekord Andrey Šuldesové.

Jasnou vítězkou soutěže v kouli dorostenek se stala domácí Katrin Brzyszkowská za 16.81. Svěřenkyně Vladimíra Lindovského, která je národní rekordmankou, pokořila podle očekávání maximum šampionátu, ale výkon Denisy Přečkové z roku 2017 zdolala o jediný centimetr.

kontakt

ČESKÝ ATLETICKÝ SVAZ
Na Pískách 2583/8, 160 00 Praha 6 – Dejvice
Czech Republic

Jan Sýkora
Mobil: +420 720 071 204
E-mail: jsykora@atletika.cz

děkujeme

Český atletický svaz

Český atletický svaz

Spot #2 Spot #1